Sección de Historia
La Monarquia Hispanica Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes


Ir al contenido www.cervantesvirtual.com >> Portales temáticos >> Monarquia Hispánica >> Els regnes cristians - Corona d'Aragó

Los reinos cristianos

Alfons V el Magnànim
(1416 -1458)

Alfons V el Magnànim      Nascut a Medina del Campo l'any 1396, Alfons V, fill primogènit de Ferran I d'Antequera i d'Elionor Urraca de Castella, comtessa d'Alburquerque, heretà del seu pare, el 1416, el tron d'Aragó i els comtats catalans. Així, fou rei d'Aragó, València, Mallorca, Sicília, Sardenya i Nàpols.

      El 12 de juny de 1415, un any abans que fos proclamat rei, es va casar a València amb la infanta Maria, filla d'Enric III de Castella i de Caterina de Lancaster. D'aquest matrimoni no tingué descendència, potser perquè passà la major part de la seua vida a Itàlia, allunyat de la seua cònjuge. Amb qui sí va tenir fills fou amb Lucrècia d'Alagno, però no pogué casar-s'hi perquè Calixt III no permeté que repudiara la seua muller Maria per a contraure un nou matrimoni.

      Ja com a rei, Alfons s'instal·là a Barcelona, amb la qual cosa obria un període de desavinences amb els catalans. Malgrat la prudència que el caracteritzava, als tres anys del seu regnat ja va haver de fer front a les primeres discrepàncies amb les Corts catalanes, que no sols exigien la destitució dels consellers castellans, sinó que també s'oposaven a l'expansió pel Mediterrani.

     El Magnànim uní la prosperitat dels seus regnes a l'expansió mediterrània, a la qual dedicà tots els seus esforços. Annexionà Sicília, els drets de la qual havien estat donats al seu pare per Benet XII.

      Tot i això, el monarca aragonès aconseguí consolidar el domini sobre Sardenya el 1420. Allí va rebre una ambaixada de la reina Joana de Nàpols, la qual oferí adoptar-lo com a fill i hereu, i ell, desitjós de continuar l'expansió aragonesa per la Mediterrània, acceptà l'oferiment. Però, davant la volubilitat de la sobirana, que prompte es penedí del seu propòsit, va haver de tornar a Aragó el 1423. Joana el nomenà hereu però novament el desheretà. Alfons, irritat, es féu amb el poder de Nàpols i durant nou anys va romandre als regnes peninsulars. També va participar en una estèril guerra amb el monarca castellà Joan II, i defensà els interessos polítics i econòmics dels seus germans -els infants d'Aragó- a Castella. L'any 1432 va tornar a Sicília i deixà al capdavant del poder la reina Maria. Venècia, Milà, Florència i el Papa, units contra Alfons el Magnànim, no van poder evitar que fos proclamat rei el 1435 a la mort de Joana II. De retorn a Aragó, fou capturat a Ponza pel duc de Milà i senyor de Gènova, Felip Maria Visconti, amb qui acordà repartir la península italiana en tres parts: el nord, amb domini milanès; el centre, amb els Estats Pontificis i, finalment, el sud amb domini napolità. Així, el 1443 va aconseguir, després d'anys de lluita amb Venècia, Florència, el Papat i els angevins, la conquesta total de Nàpols.

      A partir d'aquest moment hi establí la cort, convertí la ciutat en un gran centre humanístic i es dedicà per complet a la política italiana. Fou un humanista que impulsà el desenvolupament cultural i va deixar grata memòria entre els savis de què s'envoltà a la cort. Seua és la frase "els llibres són, entre els meus consellers, els que més m'agraden, perquè ni el temor ni l'esperança els impedeixen dir-me què haig de fer".

Rei Alfons V      Les llargues estades fora del regne li van fer desatendre els assumptes interns a pesar que va confiar el govern dels seus regnes peninsulars a la reina Maria i al germà d'aquesta, Joan de Navarra.

      Amb tot, des de la distància afavorí les aspiracions dels camperols catalans el 1448, encara que no va dubtar a sufocar violentament la sublevació de la pagesia mallorquina. La presa de Constantinoble pels turcs l'any 1453 li va fer unir-se a la lliga dels estats cristians. Fins i tot va tenir temps de projectar un atac contra Gènova, principal rival en el Mediterrani, però la mort el va sorprendre abans de portar-lo a terme.

     Efectivament, morí el 27 de juny de 1458 a Nàpols, al castell de l'Ou, i deixà el regne napolità al seu fill bastard Ferran, i els regnes catalanoaragonesos al seu germà Joan II de Trastàmara.

    


Fonts
  • Diccionario de los Reyes de España. Manuel Ríos Mazcarelle. Tomo I. Madrid, Alderabán, 1995.
  • Artehistoria.

Enllaços d'interès

Referències bibliogràfiques

Alfonso el Magnánimo y el Reino de Valencia. -- Valencia : Diputación de Valencia, 1997 151 p.,lam.n. ; 24 cm.

Contiene: Iconografía de Alfonso el Magnánimo / Antonio Igual Ubeda; Préstamos de la Ciudad de Valencia a los reyes Alfonso V y Juan II / Francisco Sevillano Colom; Bibliografía de libros de fiestas celebradas en Valencia / Salvador Carreres Zacarés. Cincuenta aniversario de la Institución Alfonso el Magnánimo ISBN 8477951314.

Itinerario del rey don Alfonso de Aragón y de Nápoles / [Lo compuso ...Andrés Giménez Soler].

-- [S.l.] : (Zaragoza : Mariano Escar) : [s.n.], 1909. XI, 322 p., [1] h. de lam., map. :il. ; 28 cm.
Ed. numbered 157 of 200 copies. TSA.

Igual Ubeda, Antoni. Iconografía de Alfonso el Magnánimo / Antonio Igual Ubeda.. -- Valencia : Institución Alfonso El Magnánimo, 1950. 32 p., [17] h. de lam. ; 25 cm.
Bibliogr.: p.283-289.- Índices

Patrone, Nadia.

Libro de los dichos y hechos del rey don Alfonso : imagen de un emperador español en la cultura italiana y española / Patrone, Nadia.. -- Ann Arbor : University Microfilms International, 1994. VII, 195 p. ; 21 cm.. -- (UMI Dissertation Information Service.) El nombre del autor aparece de esta forma en la portada.
Xerocopia del original de 1989.
Tesis The Florida State University.

Patrone, Nadia.

Príncipe y mecenas / Nadia Patrone.. -- New York [etc.] : Peter Lang, 1995. XII, 106 p. ; 24 cm.. -- (Currents in comparative Romance languages and literatures ; 17.) MTL. ISBN 0-8204-2150-2.

Ryder, A. F. C.

Alfonso the Magnanimous : King of Aragon, Naples, and Sicily, 1396-1458 / Alan Ryder.. -- Oxford : New York : Oxford University Press : Clarendon Press ; , 1990. ix, 468 p. ; 23 cm.
Includes bibliographical references (p. [433]-450) and index. GAD.
ISBN 0198219547.

Alfonso V el Magnánimo, la imagen real [exposición] : Palacio del Justiciazgo 17 de Diciembre 1996 - 19 Enero 1997 Zaragoza / [organiza el Justicia de Aragón ; textos Juan B. Montserrat Mesanza, Guillermo Fatás Cabeza. Esteban Sarasa Sánchez]. -- Zaragoza : El Justicia de Aragón, D.L. 1996 35 p. : principalmente il. ; 23x24 cm. ISBN 8480400153


Biografies

Ametller y Viñas, Josép, (1832-1901)

Alfonso V de Aragón en Italia y la crisis religiosa del siglo XV / obra póstuma de d. José Ametller y Vinyas ; revisada y dada á luz por don Jamie Collell.. -- Gerona : Imprenta y Librería de P. Torres, 1903.
v. I (XI, 541 p.) ; 24 cm.

Ametller y Viñas, Josép, (1832-1901)

Alfonso V de Aragón en Italia y la crisis religiosa del siglo XV / obra póstuma de d. José Ametller y Vinyas ; revisada por José Ma Roca Heras.. -- San Feliu de Guixols : Imprenta de Octavio Viader, 1928.
v. III (XV, 710 p., [1] h.) ; 24 cm.





Mapa del sitio / Web map Página mantenida por el Taller Digital Accesibilidad Marco legal Página principal Enviar correo