Selecciona una palabra y presiona la tecla d para obtener su definición.
 

1051

24. ↑Jo 6:31.

 

1052

37. ↑Ac 8:21.

 

1053

60. Siló, a uns 40 qms. al N. de Jerusalem, en territori d'Efraïm, era al temps dels jutges la residència de l'arca de l'aliança i el centre de la vida religiosa del país, fins que l'arca caigué a les mans dels filisteus.

 

1054

79 1-13. Salm de súplica col·lectiva sobre les calamitats nacionals, especialment sobre Jerusalem, lloc de la presència de Déu. El seu contingut revela una època de composició posterior a la desfeta de Judà. Reapareix el tema de la ira de Déu provocada pels pecats del poble. Les circumstàncies històriques a què al·ludeix podrien ser les mateixes del Ps 74, amb el qual té molts punts de contacte.

 

1055

80 1-20. Salm de súplica col·lectiva. Per moure la bondat de Déu a restaurar el poble esmenta les gestes del passat. La pregària del salm podria ser un ressò de l'intent d'Ezequies, rei de Judà, de dur a terme la unificació religiosa i política de tot Israel, després de la destrucció del regne del nord pels assiris, el 721. Podria també referir-se a la situació creada a Judà per la destrucció de Jerusalem, el 587 o, encara, a un anhel de restauració de l'antic imperi israelita, per la reunificació dels dos regnes separats pel cisma.

 

1056

9. L'al·legoria del cep i de la vinya, aplicada a Israel, és un tema corrent en els profetes, que perdura al NT.

 

1057

12. El mar Mediterrani i el riu Eufrat.

 

1058

81 1-17. Salm d'origen cultual, integrat per un himne i un oracle admonitori, que recorda el poder de Déu, la desobediència del poble i les benediccions que obtindrà, si és fidel a Déu. Es devia cantar en ocasió de la festa dels Tabernacles, en la qual els israelites, albergant-se en cabanes, commemoraven la promulgació de la Llei al Sinaí i l'estada al desert. El poema sembla originari de l'època immediatament anterior a l'exili.

 

1059

4. La lluna nova, o primer dia del mes llunar, fou celebrada durant molt de temps pels israelites com pels cananeus.

 

1060

6. El salmista, probablement un profeta del santuari, es fa transmissor de l'oracle diví, que de moment no reconeix. Aquesta expressió és clàssica per a indicar que Jahvè comunica una missió profètica.