Selecciona una palabra y presiona la tecla d para obtener su definición.
Nota prèvia

     Reproducció digital del original Lo darrer agermanat: episodi dramatich en un acte, València, Emprenta de Emili Pasqual, 1882.

     S'ha modificat la brillantor, el contrast i l'enfocament per millorar la lectura.

     El paper fonamental que corresponia al teatre en el moviment renaixentista no podia quedar-se reservat al sainet; o això, com a mínim, pensava Constantí Llombart. Ell mateix havia fet ús de l'escenari per a propagar idees i solucions polítiques respecte a temes de certa importància social en l'època amb els drames en castellà Justicia contra justicia o La esclavitud de los blancos. No era per tant d'estranyar que també pensara en conseguir un teatre nacional valencià amb obres de plantejaments més ambiciosos que la comèdia de costums. A més, el Romanticisme que havia esperonat els moviments renaixentistes peninsulars ja s'havia capbussat i apassionat per la història, sobretot la medieval i s'havia traslladat al passat per a oferir en escena fets de transcendència que connectaven amb la pàtria o nació a reivindicar. Durant tot el segle XIX, de fet, en tots els gèneres literaris s'havia practicat la fugida cap a móns exòtics i llunyans on l'exaltació de la llibertat era possible.

     En l'espai valencià, el novel·liste xativí Vicent Boix, però també Bonilla, Pere Sabater o Pérez Escrich, havien obert camins. Mancava, però, la llengua. El valencià, fins ara, amb aquells intents, havia quedat fora de joc. L'escletxa oberta per Francesc Palanca i Roca amb el seu drama en castellà Fueros y Germanías (1877) havia demostrat que la història valenciana era representable i resultava agradosa al públic, però denunciava igualment les mancances de la llengua valenciana en l'escenari. No oblidarem que una Real Orde de 1867 havia prohibit la representació d'obres escrites exclusivament en una llengua vernàcula; havien de ser almenys bilingües i és per això que sempre algun personatge parlarà castellà, encara que siguen uns francesos, un ramader vingut de fóra o un andalús resident.

     És per això que el grup llombartià, en primer lloc, intentarà encetar nous horitzons. Serà un dels companys del mestre Llombart, un dels qui formava part de les seues tertúlies i un dels hòmens amb qui més lligams -literaris i nacionalistes- va fer durant la seua curta vida, qui primer ho intentarà amb Mare i madastra, Josep Maria Puig i Torralva. Les Germanies, amb la seua vinculació amb les lluites socials per una banda, i amb la lluita pels Furs i les llibertats valencianes per l'altra, s'establien com a un dels punts més brillants en l'horitzó de la teatralitat. Mare i madastra (1880) deu el seu títol a les reflexions del futur rei Cerimoniós davant les paraules que el morellà Francesc de Vinatea, heròicament, va ser capaç de pronunciar per a reivindicar la no fragmentació del regne de València que la reina Elionor (madrastra del futur rei Pere) havia intentat. El rei, a banda de negar la donació de les viles reals que sa madrastra havia projectat, verbalitza el fet que, per damunt dels desitjos de la madrastra, té una mare, que és València, la pàtria, el poble.

     Si les Germanies havien segut popularitzades anys arrere pel drama de Garcia Gutierrez El Encubierto de Valencia (1840) i per la novel·la de Boix amb el mateix títol, si ja era coneguda la trama principal i els personatges que hi participaven... aquell fet històric podia ser servit ara com a espill actualitzador des d'on observar la política contemporània. De fet, Llombart en Lo darrer agermanat (1882) està reivindicant no solament la figura històrica de Vicent Peris sinó també les figures contemporànies defensores de la llibertat. El republicanisme de Llombart es deixava sentir en les idees polítiques i socials que els històrics personatges encarnaven.

      L'obra ja té implícites, en la dedicatòria a Francesc Peris Mencheta, les motivacions de Llombart: «A tu, amic meu, que, com ell, dus encara encesa en lo cor la flama de l'amor per les llibertats de nostre país; a tu, que, per damunt de tot, has segut i seràs sempre bon valencià...».

     Antoni Atienza, a l'hora d'analitzar l'adequació històrica de l'obra dramàtica de Llombart, la considera impecable. I ens diu: «Llombart explica perquè este personatge és aixina o aixana, diu açò o allò, i en tot mostra estar documentat i assabentat. Per a Llombart, els agermanats lluiten per la llibertat, pels Furs, contra l'esclavitud imposada pels nobles; uns nobles, representats pel Marqués de Zenete, que també estan disposts, al final, a defendre les lleis de la pàtria valenciana, encara que realment la van trair, claudicant davant la Monarquia».

     I és que Llombart, coneixedor efectivament de la nostra història, tria el moment clau en què Vicent Peris -lo darrer agermanat- torna a la ciutat de València amb la intenció que esta s'incorpore a la lluita per les llibertats. A l'escena tindrem ocasió de seguir els darrers moments de Peris i els seus hòmens, analitzarem junt als agermanats les possibilitats d'abandonar la lluita a canvi de les vides, reflexionarem amb Peris sobre els oferiments de pau, sobre la vàlua i el valor de la pàtria, sobre la vida i la mort; però reflexionarem també amb la valenta esposa (les dones tenen un paper molt important dins de l'obra) que tria el camí del deure i del sacrifici, clara influència per a que el seu marit elegisca la mort amb l'orgull i l'heroïcitat que el pertoca com a darrer cap de la Germania; i no ens anirem del teatre sense conéixer i reconéixer a la Noblesa i a l'estament eclesiàstic. El clima bèl·lic i el dramatisme van pujant de graus segons avancen les escenes, i quan el Marqués rep una pedrada des d'un balcó pròxim a la casa de Vicent Peris -una pedrada d'una dona que va perdre el marit en les lluites contra els nobles- no res pot ser capaç de parar l'atac de l'exèrcit de la noblesa. Un escenari en flames, la notícia de la testa de Peris en la picota, i la mort o la fugida dels agermanats deixarà caure el teló. Una veu d'advertència:

 ¡Hi ha un tribunal de Déu a on tot se paga!
 Si haveu sacrificat a vostres ires
 Al que fon de València l'esperança,
 I ab ell lo pensament espant dels nobles
 Ferestament esteu destruint ara;
 La venjadora història dirà als segles,
 Quant al poble vençut justícia faça:
 «Caigué Peris, i ab ell la Germania
 Morí traidorament assessinada»

     Llombart, per últim, ajuda a consolidar una línia de reivindicació històrica en el món del teatre en valencià; una línia en què poden encabir-se, en passar el segle, obres com ¡Romeu! (1889) d'Antoni Roig Civera, o El Palleter (1902) de Francesc Vidal i Roig i que arribaria, a vegades com a fracàs, a Roger de Flor (1925) de Josep Maria Bayarri, o a Rialles del voler (1928) de Josep Peris Celda. L'òpera Vinatea de Xavier Casp i Matilde Salvador tancaria el cicle de fracassos i semifracassos.

Artur Ahuir. Acadèmia Valenciana de la Llengua.