Saltar al contenido principal

Escriptores valencianes de l'Edat Moderna

Semblança biogràfica de sor Ana María de San José (1651-1689)

Semblança biogràfica

Religiosa natural de Cocentaina, filla d'en Lorenzo Capdevila, governador de Cocentaina, i na Inés Sempere. Nasqué el 1651, en el mateix palau i estança on s'originà el convent de Nostra Senyora del Miracle, en què professà. Professà en el convent contestà, i arribà a tenir el càrrec de refitolera (encarregada del refectori) cinc anys, sis anys de portera, tres de sagristana i altres tres de tornera. Era una religiosa a qui agradava de viure en silenci i serenitat. Patí moltes xacres i dolors corporals. Era molt aplicada i perfeccionista en la tasca de cosir i brodar, com també tenia molta habilitat en escriure i pintar amb ploma, i en llegir i contar. En el manuscrit de Vicente Enguix (182?: 150) llegim:

Su atención a Dios fue continua y devoción a la Pasión. Compuso y midió los pasos para el Via Crucis, y procuró las estampas de las estaciones de la Via Sacra. Púsola en la celda que llaman de la Pasión para que las religiosas leyendo en el escrito que puso al pie de cada estampa tuviesen materia a mano para la santa meditación. (...) También por la casa sentencias escritas de letra remendada de molde, en que tenía rara habilidad, para excitar al ejercicio de las virtudes con otras devociones a santos, y pinturas de pluma, que eran significativas del camino espiritual, como el monte Carmelo de San Juan de la Cruz, la monja crucificada con sus descripciones.

Morí el 23 de gener de 1689, quan tenia 38 anys.

Escrits

  • Escrits de cares religiós.

Referències bibliogràfiques

  • ENGUIX y GINER, Vicente: Varones ilustres en virtud i letras de la ciudad de Cocentaina [manuscrit], [182?], pàgs. 141-158.
  • MARTÍ SOLER, Amparo: «Biografías de las Madres Fundadoras y otras clarisas», dins Clarisas. 350 años en Cocentaina, Cocentaina: Pía Unión de la Virgen del Milagro, 2005, pàg. 178.
  • SOLER MOLTÓ, M.ª Desamparados: «Profesión, dotes, beneficios y censos», dins Clarisas. 350 años en Cocentaina, Cocentaina: Pía Unión de la Virgen del Milagro, 2005, pàgs. 118 i 124-125.
Pujar