Saltar al contenido principal

Escriptores valencianes de l'Edat Moderna

Semblança biogràfica de sor Josefa María Selma (segona meitat segle XVIII)

Semblança biogràfica

Nasqué a Algemesí. Era monja professa en el monestir de l'Esperança de València, però posteriorment, el 19 de desembre de 1795 arribà al convent d'agustines de Bocairent sembla que exiliada (no se sap el motiu amb seguretat), quan devia tindre 44 o 45 anys. Era professa del monestir de l'Esperança de València. El pare Juan Bautista Llorca era el seu mestre espiritual, sota l'ordre del qual redactava les seues confessions.

Com indica Ferre (2013: 55-56), a l'AHN hi ha un expedient inquisitorial contra aquesta religiosa (i una part d'aquest en l'AHUV),[1] en el qual s'especifica que havia escrit: quatre manuscrits sobre la seua vida espiritual (en 4t i enquadernats de pergamí), un cartipàs amb vint-i-un quaderns solts sobre el mateix tema, trenta-set cartes dirigides al seu pare espiritual, un quadern sobre la Passió de Crist, i un altre quadern sobre els sentiments del cor de Jesús i Maria en considerar la ingratitud de les criatures. Va ser acusada de defensar postures properes a l'il·luminisme i al molinosisme -doctrina herètica del capellà Miguel de Molinos (1628-1696)-, i imputada com a fanàtica, il·lusa, superbiosa, mentidera, etc., i de dominar el seu confessor espiritual, entre d'altres acusacions. No sabem quina va ser la sentència definitiva. Sobre els seus escrits, no coneixem la seua localització, sembla que la Inquisició ordenà que foren destruïts.

[1] AHN, Inquisición, lligall 3722, exp. 25 i 37, respectivament. I una part del procés de sor Josefa, en l'AHUV, Varios, caixa 65/7.

Escrits

  • La seua «vida» espiritual
  • Cartes al seu pare espiritual.
  • Un quadern sobre la Passió de Crist.
  • Un quadern sobre els sentiments del cor de Jesús i Maria en considerar la ingratitud de les criatures.

Referències bibliogràfiques

  • FERRE DOMÍNGUEZ, Josep-Vicent: «L'exili d'una agustina escriptora al monestir bocairentí», Revista de Festes Estiu Bocairent, 2013, pàgs. 54-57.
  • FERRE DOMÍNGUEZ, Josep-Vicent: El monasterio de agustinas de Bocairent. Historia de una fundación familiar (1556-2004), Madrid: Editorial Agustiniana, 2018.
Pujar