Selecciona una palabra y presiona la tecla d para obtener su definición.
 

1311

11-20. En la ment de l'autor, el temor del Senyor, sinònim de la religió del Déu veritable, és quelcom d'afí —si no idèntic— a la mateixa saviesa, i a l'observança de la Llei. Per a l'autor, els termes de saviesa, instrucció, disciplina, prudència, etc., són sinònims de virtut, o almenys la pressuposen. Saviesa i temor del Senyor són part genuïna del patrimoni d'Israel.

 

1312

13. Segons alguns hi ha aquí una típica expressió de fe en un estat ultraterrenal de felicitat o almenys de pau. V Add: 14 Estimar Déu es una saviesa honrosa; 15 aquells a qui s'ha aparegut en visió l'estimen en la contemplació i el reconeixement de les seves grandeses (o de les seves grans gestes).

 

1313

15. V: 16 Resta fidelment amb la descendència escollida i es fa reconèixer amb els justas i els fidels. 17 El temor del Senyor es religiositat del coneixement. 18 La religiositat guardarà i justificarà el cor, donarà goig i alegria. 19 El qui tem el Senyor serà afortunat; el dia de la seva fi serà beneït.

 

1314

21. Add: El temor del Senyor bandeja els pecats, i aquell qui li és fidel evita la ira (de Déu). Aquest verset manca en les edicions bàsiques. V llegeix aquí el v 25 i add: 27 El temor de Déu treu fora el pecat.

 

1315

2 8-9. Una retribució individual, segons sembla, l'autor la té per certa. Ara, cercar aquí idees claros sobre un més enllà, és quelcom d'inútil, perquè no hi són. Sembla entreveure el càstig del dolent quan ocasionalment esmenta la gola o la profunditat del país dels morts, on anirà el pecador (21:10). Pel que fa a la felicitat futura del just, no en sap res. Aconsella d'esperar la recompensa en aquesta vida, sense referir-se clarament a una eternitat en un món més enllà.

 

1316

9. V. add: 10 Els qui temeu el Senyor, estimeu-lo, i s'il·luminaran els vostres cors.

 

1317

17. V. add: Els qui temen el Senyor guarden els seus manaments i tindran paciència fans a la seva visita 22 bo i dient: No ens convertirem? Així...

 

1318

3 1. V. add: La comunitat dels justos són fills de la saviesa, i la nació (o bé: els nascuts) d'ells són obediència i amor.

 

1319

7. V. add: El qui tem el Senyor honra el seu pare.

 

1320

19. Heb. i Sir: Perquè es gran la misericòrdia de Déu i (Var: molts són els homes elevats i gloriosos, però és) als humils (que ell) revela els seus secrets.