Saltar al contenido principal

Enric Valor

Presentació del portal Enric Valor

Per Verònica Cantó Doménech
(Acadèmia Valenciana de la Llengua)

Enric Valor i Vives (Castalla 1911-València 2000)

Els reconeixements públics expressen l’admiració i el respecte que sentim per aquelles persones que en són distingides. Solem retre homenatge a una persona pels mèrits assolits al llarg de la seua vida personal o professional. És per això que, conscients de la rellevància social i cultural d’un homenot de lletres com Enric Valor i Vives, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua el va designar Escriptor de l’Any 2010 en commemoració del desé aniversari del seu traspàs i del centenari del seu naixement. L’AVL reconeixia així el mestratge directe que ha exercit en milers i milers de valencians, i el llegat que tant va contribuir a la recuperació de la nostra llengua i de la nostra cultura, des del triple vessant de rondallista, novel·lista i lingüista.

L’aportació cultural i lingüística del mestre Valor s’entén des de la perspectiva de l’estima per la gent i de la passió per la terra i per l’idioma. Una estima que traspua en cadascun dels mots que ens salva de l’oblit; en un corpus de rondalles arreplegades de la tradició oral més genuïna i ancestral valenciana, i alhora perfectament literaturitzades i adobades del bagatge cultural, lexicogràfic i lingüístic de l’escriptor. I una passió que es tradueix en una obra narrativa colpidora; que es reflecteix en l’ingent esforç gramatical i lexicogràfic per a dignificar la llengua pròpia; tot això amerat del compromís ferm amb el seu poble que va manifestar al llarg de la seua vida.

La Biblioteca d’autor que presentem en l’any del centenari del seu naixement, a més de ser un homenatge excel·lent, ens permet descobrir el fascinant escriptor a través d’una semblança biogràfica, i endinsar-nos en la seua obra. Així mateix, la Biblioteca conté una bibliografia exhaustiva dels nombrosos estudis realitzats sobre la contribució lingüística i literària d’Enric Valor, i un apartat amb propostes didàctiques, especialment adreçades als docents, amb l’objectiu de facilitar la tasca de difondre l’escriptor valencià de Castalla en l’àmbit educatiu.

Completen la Biblioteca un epistolari de gran interés que permetrà conéixer el tarannà de l’escriptor; una secció d’imatges gràfiques pertanyents a l’àlbum familiar d’Enric Valor; un catàleg fotogràfic que ens apropa a una lectura paisatgística de l’obra valoriana; i, finalment, una videoteca, amb documents audiovisuals de gran valor.

Siga benvinguda una iniciativa digital com la que presentem per contribuir a la difusió i projecció d’un dels escriptors valencians més rellevants del segle XX; per afavorir l’estudi i la lectura de la seua obra; i per facilitar la recerca dels investigadors. Enric Valor ho mereix amb escreix, i no oblidem que el millor homenatge que podem tributar-li és gaudir de la seua obra i fer-ne partícips les generacions futures, agafant el testimoni del seu mestratge i esdevenint deixebles del seu exemple generós i cívic.

Pujar