Saltar al contenido principal

Hagiografia Hispànica

Presentació del portal Hagiografia Hispànica

Creix en el nostre temps l'interés pel patrimoni artístic de naturalesa religiosa, com també reviuen les peregrinacions d'origen medieval i augmenta la curiositat per la història de les relíquies. En aquest context, i sabent que la base de moltes d'aquestes tradicions són els relats hagiogràfics, alguns investigadors hem considerat la conveniència de difondre a través de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes uns recursos que sens dubte interessaran als estudiosos de les vides de sants, però també al lector curiós, que podrà gaudir d'aquestes narracions llegint-les com el vessant religiós de la literatura fantàstica. Es tracta de posar a l'abast uns textos que van ser lectura primordial durant segles, i que constitueixen en bona mesura la base de l'imaginari col·lectiu hispànic i europeu.

La idea sorgeix de la col·laboració d'investigadors dels àmbits català, castellà i llatí, de manera que hem promogut la creació d'aquesta plataforma per a oferir estudis i edicions de textos hagiogràfics de la literatura hispànica, tant de l'edat mitjana com de l'edat moderna. Entre aquests treballs volem incloure anàlisis monogràfiques d'obres i bibliografies, i també, entre les edicions, tant edicions crítiques com reproduccions digitals, quan açò siga possible.

Actualment estem en disposició de presentar recursos sobre l'hagiografia castellana i la catalana, però queda oberta la possibilitat que en un futur s'hi integren també altres tradicions, com la hispanollatina o la galaicoportuguesa.

Fernando Baños Vallejo
Universidad de Oviedo

Marinela Garcia Sempere
Universitat d'Alacant

Pujar