Saltar al contenido principal

Joan Maragall

Presentació de l'autor Joan Maragall

Retrat de Joan Maragall publicat al recull de poemes «Les Disperses», l'any 1904.

...- De dins la boirina del massa pensar
salta una paraula
tota il·luminada
amb un sentit nou: la boirina es desfà,
tot el pensament reprèn arrencada;
aquesta paraula un dia et pendrà
a tu, també a tu, veient-la estampada;
i a tos ulls sorpresos també brillarà
en aquell moment com tot just creada.

Seré jo que hauré entrat de traïdor
Dins de casa teva quan menys te'n temies,
I que m'hauré estat allà en la foscor
Per dies i dies,
Fins que una vegada, veient-te tot sol
En la teva cambra reclòs en la tristesa,
Te saltaré a sobre com un raig de sol
Amb el meu etern crit de jovenesa.
Te'm ficaré als ulls, te'm ficaré al cor.
Un brillant punyal fins les entranyes
T'entrarà, ....

Fragment de Dimecres de Cendra de Joan Maragall, 1911.

La tria d'aquesta poesia pòstuma de Joan Maragall no ha estat atzarosa; pensem que en ella hi germina el més pregon pensament del poeta, expressat de manera corprenent i quasi paorosa. Els versos «Te saltaré a sobre com un raig de sol / amb el meu etern crit de jovenesa» ens transporten en un món que sabem estrany i mític, primigeni i palpitant de nova vida.

És aquest aspecte d'eterna joventut que emana de l'obra de l'autor el que ens ha guiat a l'hora de modelar els continguts de la seva biblioteca virtual.

Joan Maragall a més de ser una de les personalitats més suggestives de la literatura moderna, prosista de qualitat, traductor inspirat, periodista compromès, polemista intel·ligent, és per sobre de tot escriptor popular; la seva extraordinària facilitat per connectar amb els sentiments de l'home i de la dona del carrer, de tots nosaltres, en definitiva, el fan un model extraordinari d'actualitat expressiva.

És, doncs, de la mà dels versos que inicien aquesta presentació que la Biblioteca de Catalunya inaugura la «Biblioteca d'autor Joan Maragall», dins la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes.

Aquesta pàgina Web consta d'una selecta digitalitzada de les primeres edicions més representatives de l'autor, així com també la d'aquelles edicions dels més reconeguts especialistes en la matèria. Es complementa amb una semblança biogràfica acompanyada d'una cronologia de fites essencials. També s'hi pot trobar la introducció a l'estudi del conjunt de l'obra de l'autor ampliada amb una biografia recomanada. L'apartat d'imatges de retrats personals de Maragall fets pels més reconeguts fotògrafs de l'època, així com una galeria d'altres imatges de caire familiar i d'àmbit social, ens introdueixen amb nítida immediatesa en el temps i espai que van correspondre a la vida i obra de Joan Maragall.

Arxiu Joan Maragall

Pujar