Selecciona una palabra y presiona la tecla d para obtener su definición.

  —109-110→     —111→  

ArribaAbajoIII. MANUS ET INGENIUM. ARTS MECÀNIQUES I ARTS LIBERALS


"Ses blanes mans los forts diamants pasten"233


"Llija mos dits mostrants pensa torbada
sens alguna art eixits d'hom fora seny234


"En dubte estic: la mia mà tremola"235


"Ans en la nit treball rompent ma pensa"236



  —112→     —113→  

ArribaAbajoIII. 1. La preponderància i el valor de les mans en l'art medieval

Hem de continuar encara una mica amb el caràcter diví, sagrat i teocràtic, de l'art medieval, el qual va donar endemés molta importància a un altre concepte clau de l'art d'aquesta època: la condició manual i artesanal de les seues creacions plàstiques. A la fi, com deia el nostre poeta:


"Qui serà aquell qui de llurs mans escape?".237



I, curiosament, el cantautor Raimon, un xicot europeu que des de Xàtiva no s'ha estat de musicar Ausiàs March, diu i repeteix, també, pertot arreu, que de l'home (el de la segona meitat del segle XX) ha mirat sempre les seues mans. Sens dubte, alguna cosa essencial hauran de tindre i de significar les mans dels éssers humans.

Doncs bé, en aquest sentit, i en la línia del que ja hem anat dient fins ara, dos benedictins del segle XII tan famosos i representatius com Teòfil i el ja esmentat Suger també van entendre l'art del seu temps (és a dir, l'art medieval) com una activitat quasi bé divina, generalment feta -o manufacturada- amb les mans, tot i que tampoc no exempta de pensament i d'enginy. És allò tantes vegades esmentat al llarg de la història dels homes i les dones de manus et ingenium o d'habilitat i talent.

Pere Terrencs o Martí Torner: Sant Josep fuster i el Xiquet, detall, col·lecció particular, c. 1470.

Fig. 44. Pere Terrencs o Martí Torner: Sant Josep fuster i el Xiquet, detall, col·lecció particular, c. 1470.

Déu mateix, com es narra al "Gènesi" creà l'home amb les seues pròpies mans: "Aleshores Javhè Déu formà l'home amb la pols del camp" (Gn 2,7).238 I Jesucrist (l'au fènix), recordem-ho, era fuster (artifex practicus) i fill de fuster, i amb les seues mans, santes i venerables, va treballar fins complir els trenta anys, tal i com pot observar-se a la coneguda taula del mallorquí Pere Terrencs (o Martí Torner): "Sant Josep fuster i el Xiquet", (fig. 44) possiblement   —114→   realitzada al voltant de 1470 (col·lecció particular).

Aquí, a més de representar-se Sant Josep i el Nen Jesús en actitud de treball manual, estem davant d'una esplèndida mostra del taller i obrador manual d'un fuster medieval, amb claus, martell, compàs, ribot a la mà esquerra de Sant Josep, barrina, enformadors, serra gran, i un martell gegant a la mà esquerra del petit Nen Jesús. A la paret, curiosament, hi apareix una ullera medieval de llarga vista, sens dubte emprada per Sant Josep (fig. 44, pàg. anterior).


"e guai d'aquelles que entre llurs mans estan!".239