Saltar al contenido principal

Carmelina Sánchez-Cutillas

Presentació del portal Carmelina Sánchez-Cutillas

Per la Comissió de l'Escriptora de l'Any 2020 Carmelina Sánchez-Cutillas de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua
(Verònica Cantó, Immaculada Cerdà, Tudi Torró, Joan Borja, M. Àngels Francés i M. Isabel Guardiola)

Carmelina Sánchez-Cutillas Martínez (Madrid 1921–València 2009)

Carmelina Sánchez-CutillasEl Ple de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua va aprovar per unanimitat que el 2020, prolongat al 2021 a causa de la situació derivada de la pandèmia mundial, es fera un reconeixement a l'aportació d'una escriptora ben singular en les nostres lletres: Carmelina Sánchez-Cutillas. Sens dubte la casualitat ha estat la responsable que els homenatges de les dos úniques dones que han sigut nomenades Escriptora de l'Any per l'AVL en les quinze edicions que portem, sor Isabel de Villena (2016-2017) i Carmelina Sánchez-Cutillas (2020-2021), s'hagen hagut de prorrogar. I l'amable casualitat també ha sigut la responsable que el mes de juny del 2021 s'haja pogut celebrar el centenari del naixement de l'autora.

La qüestió és que Camelina Sánchez-Cutillas ha sigut (re)coneguda sobretot com a autora de l'exquisida novel·la d'autoficció Matèria de Bretanya, que a les hores d'ara s'ha reivindicat també com un clàssic de la nostra literatura. Ara bé, si amb l'homenatge com a Escriptora de l'Any que s'ha retut a Carmelina Sánchez-Cutillas s'ha pretés alguna cosa ha estat, en primer lloc, el (re)coneixement de la seua figura en totes les facetes o dit d'una altra manera, s'han volgut mostrar totes les altres Carmelines: la rebel i la compromesa, la dona del poble, l'alquimista de versos i la incansable investigadora... D'altra banda, no hem d'oblidar que darrere d'un reconeixement públic hi ha sempre la voluntat expressa d'evidenciar respecte i admiració cap a la figura homenatjada que, en aquest cas en concret, s'ha vist necessari vestir també com un acte de justícia cap a la gran escriptora valenciana del segle XX.

La Biblioteca d'autora, que es presenta en l'any del centenari del seu naixement com un acte commemoratiu més, tracta d'ajudar a cobrir buits existents tant en l'àmbit de la divulgació com també en el de la investigació sobre la figura i l'obra de l'escriptora. Així, doncs, d'una banda, una nota biogràfica extensa encapçalada per un text que conté una petita autoconfessió, repassa les principals fites de la seua trajectòria com a escriptora i investigadora; una relació completa de la seua producció literària i d'investigació i una abundant selecció d'estudis sobre aquesta palesen totes les dimensions de l'autora; la fonoteca i una galeria d'imatges i vídeos, descobreixen una Carmelina Sánchez-Cutillas en primera persona i inèdita fins ara; completen el repertori una variada gamma de material didàctic, especialment adreçat als docents, i una relació no menys extensa d'enllaços, altres materials i propostes que arriben de particulars i altres institucions, entitats o associacions.

Confiem que aquesta biblioteca digital contribuïsca com cal a la (re)descoberta i projecció de Carmelina Sánchez-Cutillas, perquè siga coneguda i reconeguda, llegida i estudiada. Carmelina ben bé s'ho val i s'ho mereix.

Pujar