Saltar al contenido principal

Joanot Martorell i el Tirant lo Blanc

Composició d'un gravat de Manuel Boix del Tirant navegant per la tempestuosa mar d'amor amb un fragment manuscrit del Tirant lo Blanc

El Tirant lo Blanc és l'obra més representativa de les lletres valencianes, una novel·la que transcendeix de la simple narració de cavalleries per oferir-nos l'univers i la cultura de l'home medieval. El seu autor, Joanot Martorell, cavaller valencià del segle XV, ens va llegar una obra riquíssima, presentant-nos la figura d'un heroi que aconsegueix el somni de la cavalleria medieval: l'alliberament de Constantinoble de mans dels turcs i la conversió al cristianisme de tota la Mediterrània. Un cavaller model de virtuts, valentia i força, però, a diferència del poder meravellós i exagerat d'altres herois literaris, és també un cavaller humanitzat, capaç de sentir i patir els efectes de l'amor que l'inspira la princesa Carmesina.

Gràcies al reconeixement de Cervantes al Quijote com el mejor libro del mundo, la difusió i l'interés pel Tirant ha estat constant des de la seua publicació en 1490 fins als nostres dies, com així ho demostra la gran profusió d'edicions i traduccions que podem trobar de l'obra i que es poden consultar en aquest espai virtual.

En el portal temàtic sobre Joanot Martorell i el Tirant lo Blanc és poden consultar un ampli catàleg de materials bibliogràfics i documentals sobre l'autor i la seua obra com biografia, edicions, traduccions, nuclis argumentals i intertextualitats del Tirant, entre altres. Destaca així mateix una interessant col·lecció d'imatges, vídeos i àudios relacionats amb esta novel·la.

Aquest portal temàtic s'ha realitzat en el marc del projecte d'investigació BFF-2008-00826FILO finançat pel Ministerio de Ciencia y Tecnología.

Pujar