Saltar al contenido principal

Joanot Martorell i el Tirant lo Blanc

Presentació del portal Joanot Martorell i el Tirant lo Blanc

A l'hora de triar una obra representativa de la nostra tradició literària i cultural, és indubtable que la majoria de lectors i estudiosos es decantarien pel Tirant lo Blanc, una novel·la «total» com la va definir Mario Vargas Llosa, que transcendeix de la simple narració de cavalleries per a oferir-nos l'univers i la cultura de l'home medieval. El seu autor, Joanot Martorell, cavaller valencià del segle XV, ens va llegar una obra riquíssima, presentant-nos la figura d'un heroi que, lògicament, mostra el desig del propi autor en una tasca utòpica: aconseguir l'alliberament de Constantinoble de mans dels turcs i la unitat de la cristiandat en tota la Mediterrània. Un cavaller model de virtuts, valentia i força, però també un cavaller humanitzat, a diferència del poder meravellós i exagerat d'altres cavallers literaris, capaç de sentir passions nobles, com l'amor, però també la ira i l'ambició.

El suposat realisme de l'obra, més bé, versemblança, va cridar l'atenció de lectors posteriors i, podem dir que, gràcies a l'elogi que Cervantes fa en el Quixot, en el conegut episodi de l'escrutini dels llibres, la nostra novel·la no va caure en l'oblit. Aquest episodi i la valoració que se'n fa de la novel·la, diferent a altres obres cavalleresques com l'Amadís de Gaula, ha condicionat també la crítica a marcar diferències entre els dos tipus de narració.

A hores d'ara, encara queden molts elements per estudiar del Tirant. Sabem que la suposada versemblança es deu a un model de narració donat per la historiografia, que molts capítols revelen intertextualitats evidents d'altres obres del patrimoni cultural i conegudes per qualsevol lletraferit de l'època, que l'obra té una unitat estructural i definida des del principi que confirma l'autoria única de Martorell. Al capdavall, tenim moltes interpretacions, però la novel·la manté encara alguns secrets i enigmes per a futurs estudis.

L'objectiu principal del nostre treball és ajudar els investigadors a esbrinar aspectes del Tirant facilitant-los el màxim nombre de documents, textos i informació que, gràcies a la tecnologia digital, ara estan al nostre abast. Alhora, estem convençuts que el projecte té també una dimensió acadèmica i didàctica, ja que molts estudiants podran «veure» els testimonis de l'obra sense necessitat de desplaçar-se a biblioteques de l'altra part del món i també usar les eines que ací els oferim per a l'estudi.

El portal temàtic sobre Joanot Martorell i el Tirant lo Blanc té el seu origen en el projecte d'investigació Biblioteca de recursos multimèdia de l'obra Tirant lo Blanc (BFF2002-1273), dirigit per Llúcia Martín Pascual, que va originar el primer espai virtual sobre el Tirant, aleshores anomenat Biblioteca d’obra Tirant lo Blanc. A partir d’aquesta primera Biblioteca, i en el marc d’un altre projecte d’investigació finançat pel Ministerio de Ciencia y Tecnología i dirigit per Rafael Alemany Ferrer (referència BFF-2008-00826FILO), hem pogut construir l’actual Portal temàtic que es va inaugurar a València el 16 de juny de 2010.

Llúcia Martín Pascual

Pujar